Cilla Benkö. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Cilla Benkö. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Cilla Benkö redo att fira 90 år med Sveriges Radio

"Utan den händelsen hade jag inte varit VD på Sveriges Radio"
18 min

– Vi vill ju ha publikens hjälp. Utan den vore vi ju ingenting. Det säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö när hon diskuterar det som är viktigt kring radiojubileet Avgörande ögonblick. Och i den här intervjun kommer hon också in på sina egna avgörande ögonblick.

     

Ganska snart kommer lyssnarna vara med rösta fram det mest avgörande ögonblicken i radions historia. Det behöver inte vara ett historiskt ögonblick utan kan vara något som haft en mer personlig betydelse.

Cilla Benkös föräldrar levde i Ungern men flydde till Sverige efter revolten där 1956.  

– Mina föräldrar gick över gränsen till Österrike med – bokstavligt talat – endaste en tandborste med sig och sedan tog de sig till Sverige. Utan den händelsen hade jag inte varit VD på Sveriges Radio. Att min familj kommer från Ungern gör att vi fick med oss andra perspektiv. Vi var den enda familj på gatan där båda föräldrarna jobbade. Min mormor bodde hos oss. Vi var invandrarfamiljen på gatan, berättar Cilla.

Cilla Benkö utbildade sig till journalist i Stockholm och fick en praktikplats på Radiosporten 1985. Då var hon 21 år gammal.

– Jag lät väldigt ung och försynt. Det var extremt kul. Att jobba på sporten är bra för man får öva sig att prata utan manus. Jag hade ett väldigt stöd av min redaktion. De ville verkligen ha mig där. Men det är klart att det var tufft. 

Varför valde du att bli chef? 

– Det var inte så att man väljer chefsspåret utan man blir tillfrågad. Det var Kerstin Brunnberg som ställde frågan till mig när jag var gravid, så det visar ju en väldigt mognad när det gäller Sveriges Radio. Då ville jag testa. Sedan sa hon något klokt: Cilla, ändra inte för mycket! Jag vill att du ska vara chef med dina förutsättningar. Det var därför jag valde dig.

Det tycks ju mycket om höga chefer. När man har kollat med medarbetarna, så anses du vara rak, tydlig, driven, du brinner för journalistiken och public service men också att du kan vara för snabb, och att du ibland uppfattas som sur eller arg, väldigt temperamentsfull, helt enkelt. Hur är det med det?

- Ja, det stämmer, säger Cilla Benkö. Jag tycker det är ett fantastiskt företag för medarbetarna vågar även tala om för mig vad de tycker. Jag är sällan arg utan kan vara krävande och irriterad när vi inte levererar och det inte finns någon logisk förklaring. När det borde ha funkat bättre. Det finns också de som säger att jag är entusiasmerande, kunnig och kul. Men alla har bättre och sämre sidor och det viktiga är nu att mina goda sidor märks mer. 

Lyssna gärna på hela Ylva Liljas intervjun med Cilla Benkö.
Inslaget sändes första gången 14 januari 2015 i P4 Extra.
 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".