90 år med Sveriges Radio. Bildcollage: Sveriges Radio.
90 år med Sveriges Radio. Bildcollage: Sveriges Radio.

Fira med oss, Sveriges Radio fyller ju 90 år!

Äldsta bevarade klippet i Sveriges Radios arkiv: Sven Jerring refererar 110 meter häck 1931
0:31 min

Den första januari 1925 sändes det allra första programmet i Sveriges Radio. 90 har gått sedan dess och det ska firas – under hela 2015! Nu tar vi fram de avgörande ögonblicken ur arkivet.

I 90 år har Sveriges Radio – eller Radiotjänst som det hette i början – folkbildat och underhållit, roat och upprört, granskat, informerat och speglat. Länge var radion det enda media som kunde nå hela Sveriges befolkning, gammal som ung, kvinna som man, stad som land och slott som koja – samtidigt.

Under dessa nio decennier har Sveriges Radio funnits på plats och sänt från vardagliga och historiskt avgörande ögonblick.

Nu har vi med jubileet en ypperligt anledning att titta tillbaka och återuppleva!

På den här sidan (som tidigare hette SR Minnen) kommer du att hitta allt som händer kring jubileet: specialprogram, inslag, evenemang och massor med klipp och program ur arkivet.

Och här hittar du också specialpodden "Avgörande ögonblick", där Sveriges Radios historia, nutid och framtid skildras och diskuteras. Första måndagen i varje månad ger vi dig en ny podd som kommer att handla om allt från beredskapsuppdraget, utrikes- och valbevakning till radion som smakdomare och folkbildare. 


Men vi är också intresserade av dig – var med och rösta på klipp!

Vilka tycker du har varit de mest avgörande ögonblicken? Kanske var det något som fick en speciell betydelse i ditt liv. 

Vi vill gärna att du bidrar med just dina tips. Sedan kommer du inom kort – på en speciell röstningssida – kunna vara med och rösta fram de tio mest avgörande ögonblicken i radions historia. 

Så ta chansen – tipsa oss redan nu på avgorandeogonblick@sverigesradio.se

Så kan du inom kort vara med och rösta fram dina favoriter bland Sveriges Radios mest avgörande ögonblicken.

Mer info om röstningen dyker snart upp här på sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".