Bilen i radio genom tiderna

Historien om bilen är inte särskilt lång. Det var bara knappt 120 år sen som den första bensindrivna bilen började rulla på vägarna i Tyskland. Efter andra världskriget tog bilindustrin fart och bilarna blev allt fler, snabbare och farligare. Nu behövdes lagstiftning och upplysning och radion hjälpte till.

1956 startade Sveriges bilradio med Carl Gunnar, C G, Hammarlund Det blev snabbt ett av radions populäraste program, alla lyssnade när C G varvade trafikvett med musik och intervjuer. I september 1967 var radion med när det dags för den stora högertrafikomläggningen. Nu skulle vi anpassa oss till kontinentala vanor. Och sen har det bara rullat på. I Sveriges Radios arkiv finns även debatter och skämt om bilen. Lyssna här på några av programmen ur arkivet om och med bilar, från 40-talet och framåt.


I arkivet finns även konsumentprogram och upplysande inslag kring trafiksäkerhet och riskerna med bilkörning. Bland annat dessa korta, bildande sketcher från början av 70-talet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".