Även i Sverige pågick studentupproret

Vid midnatt den 25 maj 1968 dök Olof Palme plötsligt upp i Stockholmsstudenternas kårhus. Där pågick häftiga diskussioner om den framtida studiegången vid universiteten.

Förslaget om fasta studiegångar kritiserades skarpt och som en reaktion på detta ockuperade studenterna sitt eget kårhus. Flera hundra studenter diskuterade i kårhuset långt in på natten och några låg över. Reporter Bertil Romilsson rapporterade att man mer och mer lämnat frågorna om fasta studiegångar och att det fanns affischer hos kåren som sa åt arbetare och studenter att ta makten. Utbildningsminister Olof Palme dök upp strax efter midnatt. Arga röster hördes om Wallenberg. Vid tretiden gick Palme hem och innan dess berättade att han kommit för att det tillhör demokratin att det diskuteras. Han menade också att det var farligt att det fanns en grupp ungkommunister som avvisade den parlamentariska fredliga omdaningen av samhället och företräder våldsprinciper för att förändra samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".