Harry Schein med den obligatoriska cigaretten 1984.

Harry Schein - medieman & debattör

Harry Schein - ett porträtt i Kanalen från 1986
27 min

Harry Schein brukar beskrivas som en av Sveriges ledande intellektuella, ofta med tillägget ”europeisk”, för trots att han kom hit som fjortonåring anpassade han sig egentligen aldrig. I kulturdebatten var han mer provocerande och ironisk än vad som var vanligt i Sverige och han slutade aldrig att bryta på tyska.

Schein föddes i Österrike 1924 och utbildade sig till ingenjör och vattenreningsexpert. Men ganska snart ägnade han sig åt sina verkliga intressen, filmpolitik och mediepolitik. Det var Harry Schein som grundade Svenska Filminstitutet, men han hade åsikter om mycket annat och skrev en lång rad debattböcker och skarpa krönikor i Dagens Nyheter. Efter Filminsitutet blev han VD för Investeringsbanken och satt också bl a i Sveriges Radios styrelse. Många provocerades av att han blev så god vän med maktens män, särskilt de socialdemokratiska. Och han berättade gärna att han brukade spela tennis med Olof Palme. Harry Schein gick bort den 11 februari 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".