Torbjörn Fälldin tillsammans med bl a två av sina efterträdare som partiledare, Karin Söder och Olof Johansson. Foto: SVT Bild.

Thorbjörn Fälldin - en centerledare

Thorbjörn Fälldin minns – del 1/3
44 min

I tre program intervjuas Torbjörn Fälldin 1996 av Arvid Lagercrantz.

Thorbjörn Fälldin växte upp i södra Ådalen där föräldrarna hade ett litet jordbruk som nätt och jämt kunde livnära familjen.

Föräldrarna var aktiva Bondeförbundare och hemma i köket hölls sammanträden där den unge Thorbjörn Fälldin satt och lyssnade fascinerad av gubbarnas resonemang.

Vad ville egentligen Thorbjörn Fälldin som partiordförande för Centerpartiet, hur såg han på sin företrädare Gunnar Hedlund och vad hade han för bild av Olof Palme den ständige konkurrenten om statsministerposten? Det berättar han om i det här programmet.
 

Thorbjörn Fälldin berättar om sin tid som statsminister, om segervalet 1976 och om hur de borgerliga regeringarna upplöstes och nybildades.
 
I december 1985 lämnade Torbjörn Fälldin såväl partiorförandeposten som riksdagen och återvände till sitt jordbruk. ”Jag hade fått kicken av valberedningen”, konstatera han.

Lyssna på fler program ur arkivet om och med Thorbjörn Fälldin.
 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".