Sten Andersson – minister och profil

22 min

Sten Andersson, en av socialdemokraternas främsta profiler, avled dagen före valet 2006, 83 år gammal. I tjugo år var han partisekreterare, för att 1982 bli socialminister och sedan utrikesminister.

I samband med att Sten Andersson memoarer, ”I de lugnaste vattnen...”, utkom 1993 gjordes en intervju av Ekots Thomas Hempel.
 

 
Sten Andersson använde ibland ett språk som vissa inte ansåg passade för en utrikesminister. Ett exempel är från mars 1988 då han besökte Israel och ett sjukhus som vårdade palestinier som skadats av israeliska soldater under intifadan.  
 

I sitt tal på Norra Bantorget i Stockholm den 1 maj 1987 aviserade Sten Andersson, som då var utrikesminister,   åtgärder mot Boforssmugglare, och det var då han fällde de berömda orden om vapenbyken.
 

Efter den dramatiska hösten 1989 med Berlinmurens fall intervjuade Ekots Thomas Hempel och Margit Silberstein Sten Andersson i januari 1990.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista