Vansbropolitiker saknar sina nämnder

Arbetsbördan blev för tung för politikerna i kommunstyrelsen i Vansbro när nämnderna där togs bort. Efter fyra år med det systemet så har politikerna ändrat sig och vill ha tillbaka nämnderna. Monica Eriksson är socialdemokrat i Vansbro och hon tycker att det är svårt att hinna sätta sig in i alla ärende.

För fyra år sedan gjorde Vansbro det som Rättvik nu vill göra. Man avskaffade alla nämnder utom byggnadsnämnden och lät kommunstyrelsen fatta dom flesta besluten och koncentrerade makten till färre personer.

Men det gick inte som man hade tänkt sig i Vansbro. Ekonomin blev visserligen bättre, men politikerna fick för mycket att göra så nu blåser förändringarnas vindar i kommunen.

– Det känns som det är svårt när man är få. Det är alltid bra när man är fler, säger Monica Eriksson från Dala-Järna är socialdemokrati Vansbro.

– Det blir väldigt långa sammanträden, säger centerpartisten Gunilla Munters, vill också ha tillbaka det gamla.

Tanken i Rättvik, där nämnderna nu ska skrotas, är att det ska bli färre som beslutar. Statsvetaren Henry Bäck på Göteborgs universitet har forskat just på hur det gått när man avskaffat nämnderna. Han menar att demokratin, knappast stärks av att det är färre politiker som bestämmer.

– När det gäller att få medborgarna mer engagerade så tror jag att det är verkningslöst , säger statsvetaren Henry Bäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista