Flera med hjärtstopp ska räddas

120 personer i Dalarna drabbas varje år av hjärtstopp ute i samhället. Bara ett fåtal överlever. Men nu startar SOS Alarm ett projekt, som kan leda till att betydligt fler överlever. Och det ska göras med hjälp av allmänheten.

Av de 120 personer i Dalarna, som varje år drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus, är det bara fem procent som överlever.
– Kan vi höja siffran med överlevnad med bara några procent har vi vunnit mycket, säger Åsa Blomberg, som är medicinskt ledningsansvarig på SOS Alarm i Falun.
För att försöka hjälpa en person, som drabbats av hjärtstopp måste räddningsinsatserna sättas in snabbt. Man använder sig då av hjärtkompression, att trycka hårt på bröstkorgen, och av att blåsa in luft i munnen på den drabbade, mun-mot-mun-metoden.
– Det här är rekommendationer, som vi ger när någon ringer till SOS Alarm, säger Åsa Blomberg. Men rekommendationerna kan kanske bli effektivare...
SOS Alarm startar nu över hela landet en studie,där två olika behandlingsmetoder ska jämföras. Den ena metoden går ut på att ge de nuvarande instruktionerna, den andra på att enbart ge rådet med hjärtkompression. Råden ska väljas helt slumpmässigt och ges vid lika många tillfällen.
– Det kan vara så att det räcker med att bara ge rådet om att trycka på bröstkorgen, säger Åsa Blomberg. Kanske är det så att det blir för mycket med att ge både luftinblås och att trycka på bröstkorgen i en situation som är mycket pressande för de flesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista