Åtal efter dödsolyckan vid Ryggen

Dödsolyckan vid Ryggen utanför Falun förra sommaren då en vägverksanställd blev påkörd av en bil bakifrån har nu lett till åtal. En 27-årig man från Falutrakten har i dag åtalats misstänkt för bland annat vållande till annans död.

Olyckan inträffade en junidag i fjol. Den 37-årige vägverksanställda hade just stannat sitt arbetsfordon vid Ryggen efter riksväg 80 öster om Falun. Föraren i den bil som kom bakifrån upptäckte arbetsfordonet för sent. Han körde med full kraft in i den framförvarande bilen som slungades runt.

Den 37-årige vägverksanställda klämdes fast. Han skadades så svårt att han flögs till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han avled efter två dar. En passagerare i arbetsfordonet skadades i nacke, axlar och bröstkorg.

Nu blir det alltså en rättslig process kring olyckan. Den 27-årige föraren av den bil som kom bakifrån åtalas misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Han har enligt åklagaren brustit i omsorg och varsamhet genom att inte anpassa avstånd och hastighet till det framförvarande fordonet.

Vägverkets bil hade varningslampa på taket och vid rättegången kommer åklagaren att höra två personer som ska vittna om att lampan fungerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".