ABB vill drogtesta personalen

ABB Sverige vill nu införa slumpvisa drogtester på sina anställda. Men facket menar att ABB smiter från sitt ansvar om man inför drogtesterna. På ABB Verkstadsklubb i Västerås tycker de istället att ABB borde rikta in sig på att ha en bra alkohol- och drogpolicy på företaget och höja kompetensen bland cheferna för att tidigt kunna upptäcka drogmissbruk.

Redan i dag görs det drogtester på ABB, men dom omfattar bara de nyanställda. Matz Lönn, på ABB:s verkstadsklubb i Västerås, säger att det facket inte invänder mot att ABB vill införa slumpvisa drogtester. Utan han är rädd för att ett införande av slumpvisa drogtester leder till att ABB i framtiden kommer ta mindre ansvar för att löpande diskutera och utbilda sina medarbetare i alkohol- och drogförebyggande syfte.

– Vi måste höja kompetensen på våra chefer, våra fackligt aktiva och medarbetarna, säger Matz Lönn.

Men Ingalill Östman, informationsdirektör för ABB Sverige tycker inte att man kan lägga ett för stort ansvar på cheferna för att se till att alkohol- och drogpolicyn efterlevs.

– Vi kan inte lägga på våra chefer att bedöma om människor år drogpåverkade eller inte, säger Ingalill Östman, informationsdirektör ABB Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".