Chans att få livstidsstraffet tidsbestämt

Första november träder en ny lag i kraft som ger livstidsdömda fångar en ny möjlighet till att få sitt straff tidsbestämt. Det här är något som välkomnas av advokaten Per Borgblad i Falun som tror att lagen innebär en ökad rättsäkerhet.

För att kunna få sitt straff tidsbestämt måste man ha suttit av minst tio år av sitt livstidsstraff. I dagsläget rör det sig om 45 stycken av de drygt 150 personer som i dag sitter livstidsdömda i svenska fängelser. En av de är Mattias Flink från Falun som avtjänat 12 år av sitt straff efter dödsskjutningarna i Falun i juni 1994.

Det är Tingrätten i Örebro som kommer att avgöra de fall där livstidsdömda ansöker om att få sitt straff tidsbestämt. Får man sitt straff tidsbestämt kan det aldrig bli lägre än 18 år enligt den nya lagen och den som får avslag på sin ansökan kan göra ett nytt försök igen efter ett år.

– Dom får ett slut på straffet och kan gå vidare, säger advokat Per Borgblad i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".