Elkablarna i västra Dalarna grävs ner

Dala-Floda, Björbo och Vansbro var några av de områden som drabbades av strömavbrott på grund av måndagens snöoväder. Men nästa år kan de boende i de här områdena slippa sådana strömavbrott. Det är energibolaget Fortum som kommer att byta ut sina luftledningar mot kabel. Christer Lindgren, områdesansvarig på Fortum, säger att deras nät inte ska bli drabbade av vädret i framtiden.

Under tisdagen är det fortfarande problem med telefoner som inte fungerar och strömavbrott efter snöovädret och det har fortsatt att blåsa ner träd över ledningarna. Men om ungefär ett år så ska de som bor i västar Dalarna slippa strömavbrott.

Det är dom gamla traditionella luftledningarna som kommer att bytas ut mot kabel som kommer att grävas ner i marken mellan Dala-Floda och Björbo och i Vansbroområdet. Satsningen berör ett par tusen elkunder och arbetet som beräknas vara klart i december nästa år är kostnadsberäknat till cirka 20 miljoner kronor. Det här är ett område som ofta är drabbade av elavbrott och det kostar elbolagen stora pengar berättar Christer Lindgren på Fortum.

– Ska landsbygden leva så måste elnätet fungera , säger Christer Lindgren.