Svårt att få praktik för mediastudenter i Leksand

Få av dem som går på Leksands gymnasiums mediaprogram har fått en praktikplats på ett företag som faktiskt sysslar med media.  Bland eleverna på mediaprogrammet är missnöjet nu stort.

Alla tvåor och treor på mediaprogrammet gör varje år sammanlagt åtta veckors praktik, för att få chansen att komma ut i arbetslivet. Men att få en praktikplats är inte lätt.

– En del av oss har bara jobb vissa dagar. Andra har bara ströjobb och har haft det i flera veckor, säger Angelica Zackrisson som går i trean på mediaprogrammet.

Själv blev hon erbjuden praktikplats på ett stenhuggeri i Leksand där hon skulle arbeta med att utveckla gravstenarna.

– Det kändes inte som jag skulle lära mig någonting alls av det, så jag vägrade göra det, säger Angelica Zackrisson.

Hon kritiserar också skolan för hur de lyckas ordna praktikplatser till eleverna.

– Vi får nästan ingen hjälp alls. Visst, jag fick hjälp med gravstensjobbet, men jag tycker de borde hjälpa oss på bättre sätt, säger Angelica Zackrisson.

Bland lärarna på mediaprogrammet håller man med om att det är svårt att ordna praktikplatser. Skolan försöker göra olika typer av samarbeten med lokala företag, där eleverna till exempel kan få göra en reklambroschyr. Men eleverna blir ändå kvar på skolan, och kommer aldrig ut i det arbetsliv de sedan ska jobba inom.

– Det finns inte många praktikplatser här i Leksand. Och företagen runt om i Dalarna har skurit ner och det är pressade ekonomiska situationer, säger John Lövgren som är lärare på mediaprogrammet.

Det är också största anledningen att många mediaföretag säger nej till praktikanter från gymnasiet.

– Trycket på oss att ta emot praktikanter är oerhört stort, både från gymnasiet och eftergymnasiala utbildningar. Vi har ingen möjlighet att ta emot alla som vill komma, och därför prioriterar vi folkhögskolor och högskolor, säger Magnus Lundén som är kanalchef på Sveriges Radio Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".