Polisen ska bli bättre på brottsofferarbete

Polisen i länet vill bli bättre på att bemöta och hjälpa människor som har utsatts för brott. Från och med nästa vår ska polisen jobba permanent och mer professionellt med brottsofferarbete. Polisinspektör Jan Engström håller i det hela och han säger att de ska bli bättre genom att personalen utbildas.

Polisinspektör Jan Engström säger att det kan vara problem vid vissa tillfällen så kanske poliserna inte hinner med att ge den information som brottsoffer ska få.

– Till exempel på stan om det är stökigt, säger Jan Engström.

Det finns vissa situationer som gör att det inte är så lätt att ta till sig information om vart man ska vända sig om man behöver hjälp och vilka rättigheter man har.

Som det är i dag får alla som varit med om brott ett infoblad från polisen. Där står det bland annat hur en förundersökning går till och vad rättshjälp är. Men polisen i länet vill gå längre och skapa rutiner för hur bra information ges. Det kan handla om att polisen dubbelkollar med brottsoffret om hon har förstått.

– Man får en påminnelse som utredare, säger Jan Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".