Problem med snöröjning med nya EU-regler

Snöfall som det som inträffade i tisdags kan bli svårare att klara av för dom som utför snöröjningen efter årsskiftet.
Minst 11 timmars sammanhängde dygnsvila är det nya som kommer att gälla om EU:s nya arbetstidsregler går igenom. Det här kan ställa till problem, Arne Helmersson är VD på MaserFrakt Anläggning som utför mellan 60 och 70 procent av all snöröjning i länet.

– Är tretton timmar den nivån som ska gälla framåt från årsskiftet så kommer vi, vid dom här tillfällena som snön vräker ner,  behöva köra mer en tretton timmar. Det betyder att det måste finnas folk som går in och avlöser dom som har kört tretton timmar och det finns inte idag, säger Arne Helmersson som är VD på MaserFrakt.

Företaget har 300 delägare i form av olika åkerier runt om i länet står för närmare 70 procent av all snöröjning på länets kommunala och statliga vägar.

I genomsnitt kostar den här snöröjningen varje kommun i länet fem miljoner kronor. Men med de nya arbetstidsreglerna kan det här bli betydligt dyrare för kommunerna.

– Det stora är att få våra beställare att förstå att det blir kanske en kostnadsökning på 30 till 40 procent, säger Arne Helmersson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista