Morddömd överklagar fängelsestraff

En 18-årig yngling som Falu tingsrätt dömt till tre års fängelse för bland annat försök till mord i Borlänge har överklagat domen. Han vill slippa fängelsestraff. Under fredagen har 18-åringens advokat överklagat domen, för att få åtalen om försök till mord, försök till rån och övergrepp i rättssak ogillade.

Det handlar om brott som begicks natten till den 19 augusti. 18-åringen och en 14-årig pojke mötte tre personer, en kvinna och två män. Ungdomarna hotade kvinnan och förmådde henne att lämna ifrån sig en mobiltelefon. Även de två männen blev hotade, i deras fall med kniv. När de lämnade platsen följde 18-åringen och hans yngre kamrat efter och en av männen knivhöggs sju gånger i rygg och bröstkorg.

Den 14-årige pojken överlämnades till socialtjänsten medan 18-åringen åtalades. Falu tingsrätt dömde honom till tre års fängelse för försök till mord och försök till rån, stöld, olaga hot, övergrepp i rättssak, misshandel och narkotikabrott.

Rätten ansåg att brotten hade ett sammanlagt straffvärde på sex års fängelse, men 18-åringen klarade sig undan med tre år, på grund av sin ungdom. Under fredagen har 18-åringens advokat överklagat domen, för att få åtalen om försök till mord, försök till rån och övergrepp i rättssak ogillade.

Advokaten yrkar på strafflindring, i första hand skyddstillsyn med kontraktsvård, i andra hand ett kortare fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".