Elever vittnar om överfulla bussar i Grängesberg

Vissa dagar är skolskjutsarna från Parkskolan i Grängesberg överfulla av ungdomar som ska hem. Det berättar några av dom högstadieelever, som var med i trafikolyckan på måndagseftermiddagen mellan en lastbil och en skolbuss i Grängesberg, där lastbilschauffören avled.

– Bussen hade så hög fart, det var så halt. Sen small det till och alla var blodiga, berättar Lina Andersson, Therese och Veronica Börjesson som alla går i nionde klass på Parkskolan.

Det var glashalt på hela vägsträckan och olyckan hände i en kurva. Barnen chockades och 17 av dom fick mindre skador.
– Det var många som skrek till busschauffören, men han var väl ganska skadad han. Sen försökte alla komma ut, någon hade sönder ett fönster, men dörren öppnades tillslut.

– Busschauffören borde sänka hastigheten, dom flesta kör för fort, säger Therese, Veronica och Lina. De känner sig alltså inte alltid trygga på skolbussen.

– Det är jätteläskigt ibland, när hela gången är full med folk. På torsdagar brukar alla stå upp i bussen, då är det typ dubbelt så många som det var idag, då skulle det blivit mycket allvarligare. Det kommer nog ta ett tag innan man vill åka buss igen, men man är väl så illa tvungen.

Efter olyckan höll skolan öppet och lärare, krisgrupper och barnens föräldrar tog hand om ungdomarna. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".