Folkkampanjen + s i landstinget men utan Ken

Det blir inget samarbete över blockgränserna i Landstinget. Enligt vad Dalanytt erfar blir det en allians bestående av Socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och Folkkampanjen för sjukvården som kommer att regera dom kommande åren. Men utan Ken Swedenborg.

Enligt uppgifter till Dalanytt så är saken i princip klar nu. Och det blir en konstellation där Ken Swedenborgs parti Folkkampanjen för sjukvården bjuds in i Landstingsstyrelsen för att regera tillsammans med vänsterblocket. Men det blir inte Ken Swedenborg själv som ska sitta i styrelsen, utan ett annat nytt namn, som inte står på någon lista i landstingsvalet. Enligt vad Dalanytt erfar så nöjer sig Swedenborg med att sitta i fullmäktige.

Socialdemokraterna och Alf Johansson har anklagats för att göra allt för att behålla sin makt till varje pris. Och alltså därför lockat över Ken Swedenborg till sitt lag. Så här säger Alf Johansson om den kritiken.

– Då hamnar vi i det läget att då är ju plötsligt mandatfördelningen fullständigt jämn. Och då är vi tvungen att försöka hitta en lösning på det här. Vi har inte spräckt Sjukvårdspartiet. Det har dom med glans klarat själva, säger Alf Johansson.

På tisdagseftermiddag bjöd den borgerliga alliansen tillsammans med sjukvårdspartiet in socialdemokraterna till ett blocköverskridande samarbete. Men socialdemokraterna tackade nej. Om det då ska bli något samarbete mellan blocken förutsätter det att den borgerliga alliansen spricker. Enligt alliansens talesman är det fullständigt uteslutet. Därmed återstår bara ett alternativ: en mycket bräcklig majoritet bestående av vänsterblocket och folkkampanjen för sjukvården.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista