Om ett år ska man kunna surfa trådlöst på Internet var man än befinner sig i Dalarna. Foto: PRB

Snart kan man surfa trådlöst i hela länet

Om ett år ska man kunna surfa trådlöst på Internet var man än befinner sig i Dalarna. Det är statliga Post och Telestyrelsen som kommer att fördela ut tillstånd för trådlöst bredband i hela landet. Ett företag som lämnat in en ansökan om att bygga trådlösa nät över hela Dalarna - det är Forest Star AB i Orsa.

Fem företag har ansökt om tillstånd för att bygga trådlösa bredbandsnät i Dalarna, och eftersom antalet ansökningar i samtliga kommuner är fler än tillgängliga tillstånd så kommer dom att auktioneras ut under första kvartalet nästa år.

Och Orsaföretaget Forest Star har redan idag byggt upp ett testnät med trådlösa sändare som täcker in stora delar av kommunerna i siljansområdet Mora, Orsa, Leksand och Rättvik.

Det är glesbygden som kan bli de stora vinnarna menar Danny Fröberg.
– Vi har identifierat bara här i Orsaområdet att det finns cirka 7000 personer som bort utanför ADSL-täckningen.

Att göra hela Sverige trådlöst beräknas kosta närmare tre miljarder kronor, men här är det många olika företag och operatörer som kommer att dela på kostnaderna som när det är klart ger Internetanvändarna i länet helt andra möjligheter än idag.

– Med det här så kan du knalla ner på stranden eller åka över till föräldrarna utan att behöva bekymra dig om räckvidd eller något annat, säger Danny Fröberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".