Allt förre arbetslösa i Dalarna

Utvecklingen på arbetsmarknaden i Dalarna är just nu mycket bra. Det säger länsarbetsnämnden i sin rapport för oktober. I oktober var 5 400 personer öppet arbetslösa i länet, det är 1 400 färre än vid samma tid förra året

Arbetslösheten sjunker för alla grupper. Andelen av de som varit arbetslösa länge minskar markant och de lediga platserna blir allt fler.
Enligt Jan Sundkvist på länsarbetsnämnden kommer sysselsättningen i de flesta branscher att öka det kommande året.
I oktober var knappt 5 400 personer öppet arbetslösa här i länet. Det är drygt 1 400 färre än i fjol och motsvarar 3,1 procent av den vuxna befolkningen i länet.
I alla kommuner har den öppna arbetslösheten minskat. Lägst är den i Gagnef, bara 1,6 procent.
Notabelt är den minskning som skett bland de som varit arbetslösa länge. I oktober fanns det drygt 822 personer som varit utan jobb i mer än ett halvår. Det är årets lägsta månadssiffra och klart lägre än samtliga månader i fjol.
Hittills i år har över 11 200 lediga platser anmälts till arbetsförmedlingarna runt om i länet. Det är 1 800 fler än under motsvarande period i fjol. Och behovet av arbetskraft ökar hela tiden till följd av pensionsavgångarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".