Lyckat arbete mot mobbning i Mora

Tre års intensivt arbete för att motverka mobbning i Moras samtliga skolor har gett bra resultat. Kommunen har nu därför beslutat att fortsätta utbilda personal och elever i att ta itu med kränkande behandling.

Under tre år har Moras samtliga skolor deltagit i ett projekt för att motverka mobbning. Det har drivits tillsammans med stiftelsen Friends. All personal och mellan 550 och 600 elever har utbildats.  Länsstyrelsen har bidragit med 400 000 kronor om året till projektet.
Fortsätter utbilda
En färsk utvärdering visar nu så positiva resultat att skolledningen beslutat att med egna pengar fortsätta arbetet med att kontinuerligt utbilda elever och personal.
Utvärderingen visar att det bland annat att det på Gymnasieskolan har skett en klart nedåtgående trend med mobbning.
På de båda skolorna Morkarlby och Stranden har däremot inte någon förbättring kunnat konstateras.
- Morkarlby är en ny skola under uppbyggnad med många nya elever och rörigt med organisationen. Strandens skola ska läggas ner och där finns det mycket oro över vad som ska hända, säger ungdomssamordnare Åke Nyström.
– Men det hade med all säkerhet varit mycket värre om inte Friends och våra kamratstödjare varit med och motverkat, menar han.
Kamratstödjare hjälper till
Sara Andersson, som är kamratstödjare i årskurs 6 på Utmelandsskolan berättar, att hon går runt och håller ett öga på vad som händer och rapporterar till lärare om hon ser att någon blir illa behandlad. Ibland kommer det också kamrater till henne för att be om hjälp.
På S:t Mikaelsskolan, Moras gymnasieskola, kallas kamratstödjarna för Friends-ombud. Fredrik Ludvigsen som är Friends-ombud där anser att det inte förekommer mycket mobbning på skolan. Hans främsta uppgift är att arbeta förebyggande med att se till att i skapa god stämning i klassen och se till att ingen blir lämnad utanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista