Oro för sämre sjukvård efter nyår

Den som blir sjuk under kontorstid får bästa vården. För alla andra kan det bli svårt att få tillgång all den vård, som finns vid exempelvis hjärtinfarkter. Det fruktar läkare och annan sjukvårdspersonal om EU:s arbetstidsregler helt måste följas från nyår.

EU:s arbetstidsregler säger bland annat att alla måste ha minst 11 timmars vila mellan sina arbetspass. Idag ges det ofta dispenser mot sådana regler.
– Om EU-reglerna ska följas till punkt och pricka ställer det till med stora problem för våra arbetscheman, säger överläkare Pär-Lennart Ågren, vid hjärtkliniken på Falu lasarett.
– Det blir sämre för personalen och inte minst för patienterna.
För personalen kan det innebära tätare helgarbeten och för patienterna försämrad kontinuitet i kontakterna med läkare.
– Dessutom kan det bli så att vi vissa tider på dygnet inte kan sätta in de behandlingar vid vill, som exempelvis vid hjärtinfarkter, fruktar Pär-Lennart Ågren.
Landstingsdirektör Ulf Hållmarker tror inte att effekterna blir så dramtiska, som en del fruktar.
– Vi kommer att göra lokala överenskommelser även i fortsättningen och har ett ansvar för att sjukvården ska fungera, lovar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".