Vänsterblocket föreslår samlingsregering i landstinget

I fredags kom ytterligare en vändning när det gäller vilka partier som ska styra landstinget. För vid en presskonferens i Borlänge idag föreslog representanter för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet en samlingsregering över blockgränsen där alla partier - alltså även Dalarnas Sjukvårdsparti och Folkkampanjen för sjukvården - får vara med.

Bakgrunden är att vågmästarna Dalarnas sjukvårdspartiet splittrats och att majoritetsförhållandena i landstingsfullmäktige därmed blivit ytterst instabila.

Vänterblocket hoppas att den borgerliga alliansen ska svara på inviten senast på måndag kl 17.00. Måndagen därpå hållas första landstingsfullmäktige med de nyvalda ledamöterna då de politiska uppdragen ska fördelas och nästa års budget läggas fast.

- Den parlamentariska situation är så att vi måste åstadkomma något som är rimligt hållbart framåt, säger Alf Johansson (s).

Vad det blir för politik som en samlingsregering i landstinget ska driva - bl a när det gäller att lägga ut vård på privata entreprenörer, hur höga patientavgifterna ska bli och hur den politiska organisationen ska se ut - blir en fråga för förhandlingar mellan de nio partier som nu finns i fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".