Moderaterna avvisar inte vänsterinvit

Moderaternas landstingspolitiker Jan Wiklund avvisar inte erbjudandet om ett samlingsstyre i landstinget, som vänterblockets partier socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i går la fram. Han vill diskutera det politiska innehållet först innan den borgerliga alliansen tar ställning. På tisdag är han beredd att ge svar på erbjudandet.

Det börjar brinna i knutarna inför besluten om hur landstingspolitiken ska bedrivas nästa år. Under tre dagar 20-22 november ska de 83 folkvalda i landstingsfullmäktige besluta om skatt och budget. Även en del av de politiska uppdragen ska fördelas då.

Alltså har politiker i de nu nio partierna - förutom de sju riksdagspartierna även Dalarnas sjukvårdsparti och Folkkampanjen för sjukvård (Ken Swedenborg, Ludvika) - drygt en vecka på sig att få ihop det.

- Vi är beredda att diskutera med det andra blocket, men jag kan ju säga att vi inte är beredda att bedriva socialistisk politik i fyra år, säger Jan Wiklund (m).

Ken Swedenborgs avhopp från Dalarnas sjukvårdsparti spräckte möjligheterna för den borgerliga alliansen att styra landstinget med stöd av sjukvårdspartiet. Utbrytaren Swedenborg har den senaste tiden varit när en uppgörelse med vänsteblocket.

Han säger till tidningen Dala-Demokraten att inte är besviken över vänsterblockets inbjudan till den borgerliga alliansen:

- Att sondera åt alla håll är är god förhandlingstaktik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista