Samlingsregering kan ge nya problem

En samlingsregering i landstinget kan skapa flera nya problem. Det varnar statsvetaren Anders Lidström vid Umeå universitet för. All opposition försvinner och det blir svårare för väljarna att veta vad de olika partierna egentligen står för.

På onsdag ska den borgerliga alliansen ge besked på vänsterblockets förslag om en samlingsregeringen i landstinget. Men att nio partier skulle komma att regera tillsammans kan också skapa problem.
– Det blir inte någon organiserad opposition, som kritiskt granskar de förslag och beslut som fatts, förtydligar Anders Lidström. Det blir otydligare för väljarna att se vilka alternativ det finns till de styrande.
Han befarar också att debatten i landstingsfrågor kan bli svagare. I gengäld måste då andra i samhället agera på ett annat sätt.
--Massmedia får här ett ännu större ansvar som samhällsbevakare, poängterar Anders Lidström.
– Vidare måste olika debattörer i samhället granska landstinget mer närgånget.
En fördel med en samlingsregering kan vara man innan besluten fattas hittar någon form av minst gemensamma nämnare, tror Anders Lidström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".