Förstörda bussar kostar flera hundratusen

Den senaste tiden har många skolbussar runt om i länet drabbats av skadegörelse. Varje år kostar reparationerna av bussarna hundratusentals kronor. Rolf Öberg är verkstadschef på Swebus i Borlänge och han säger det framför allt är säten som förstörs.

Det har varit en tuff höst för Swebus. När skolorna startade var det problem med till exempel förseningar och helt uteblivna bussar. Problemen har fortsatt med ökad skadegörelse på bussaren.

I Ludvika kommun kostar skadegörelsen på bussarna runt 15000 kronor i månaden. Men den summan kan ibland bli högre. Vid senaste skadegörelsen var det så illa att det kostade runt 30000 kronor. I Borlänge handlar det om flera hundratusen kronor varje år för alla bussar. Att bara fixa ett förstört säte kostar 1500.

Det blir stora utgifter för Swebus, utgifter som det någonstans måste täckas upp för.

– På sikt måste man ta ut avgifterna någonstans. På sikt blir det förmodligen resenärerna, säger Rolf Öberg som är verkstadschef på Swebus i Borlänge.

Men om förövarna åker fast blir de självklart skadeståndsskyldiga. I Borlänge har polisen nu tagit in tre ungdomar till förhör som kan ligga bakom skadegörelsen på en skolbuss i förra veckan.

Per-Olof Ericsson är rektor på Gylleskolan där de ungdomarna är elever och han fick hjälp av lärare och elever för att ta reda på vilka de tre ungdomarna var.

– Det här är ett beteende som är helt oacceptabelt, säger Gylleskolans rektor Per-Olof Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".