Ingen julhandbok från Svenska kyrkan

Det blir ingen stor julhandbok till alla som är med i Svenska kyrkan. Kyrkomötet tyckte att det skulle bli för dyrt och kyrkopolitikern Lars Rydje från Borlänge, som kom med idén, är besviken. Han tror att det finns ett behov av att bli påmind om tanken med julen.

Kyrkopolitikern Lars Rydje från Borläge kom med idén till den stora julhandboken. Boken skulle inte vara någon pekpinnebok utan allt som hör till julen skulle rymmas i den. Tomten, granen, sånger och recept skulle finnas i boken tillsammans med julevangeliet. Lars Rydje trodde mycket på den här boken men kyrkomötet tyckte att det skulle bli för dyrt och sa nej.

Men Lars Rydje som suttit i kyrkofondens styrelse och haft insyn i förvaltningen av kyrkans kapital, han tycker att kyrkan har gott om pengar.

– Vi har lite olika uppfattning till hur vi ska använda pengarna, säger Lars Rydje. 

Han tror att kyrkan oroar sig för att man tappar medlemmar men han tycker att det hade passat alldeles utmärkt att satsa pengar på en sån här bok. Han har aldrig förr mött en sådant positivt gensvar på en motion som han lämnat till kyrkomötet. Folk har till och med hoppat på honom på bensinmacken för att prata om julhandboken.

Kyrkan har inte helt stängt dörren för en julhandbok men man säger att det inte blir någon just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".