Psykvården i Rättvik får kritik

Den psykiatriska öppenvården i Rättvik får kritik av socialstyrelsen. En 46-årig man, som i våras ifjol tog sitt liv efter många års psykiska problem, fick inte den hjälp han behövde, anser socialstyrelsen.

Mannen hade under 20 års tid haft återkommande depressioner. Han hade då fått hjälp av en och samma läkare, en privatläkare.
De sista åren förändrades situationen för honom. Kontinuiteten i läkarkontakter försvann och han behandlades då av flera olika läkare på olika psykiatriska mottagningar - i Rättvik, Mora och Säter.
I fjol våras tog mannen sitt liv. Han hade då gjort ett jourbesök i Säter. Där bestämdes det att uppföljningen skulle göras i Rättvik, dit en remiss i form av en kopia av journalanteckningen skickades.
Men i Rättvik hände inte någonting.
Och det är socialstyrelsen nu kritisk till. Enligt socialstyrelsen ska det finnas rutiner för hur remisser sänds, tas emot och bedöms. I det här fallet, menar socialstyrelsen, att de föreskrifter som finns inte följts. Enligt socialstyrelsen borde mannen ha följts upp på ett mer systematiskt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".