Läkare vägrade undersökning

Trots att polisens undersöknings-set vid misstänka sexbrott är så enkla att alla läkare ska klara av att använda det, fick polisen nobben på Ludvika lasarett. Ingen av läkarna där klarade av undersökningen - och vägrade.

Polisen och sjukvården har tillsammans utvecklat ett så kallat rape-kit. Efter ett sexualbrott ska både offer och gärningsman snabbt undersökas, och med ett rape-kit är det så enkelt att i princip vem som helst klarar av det. Men inte läkarna i Ludvika. I alla fall inte den här natten.

Polisinspektören Anneli Gustafsson är besviken på sjukvården i Ludvika:

-Jag blev mäkta förvånad när jag blev nekad så här hårt, säger hon till SR Dalarna.

Både offret och gärningsmannen ska undersökas efter ett misstänkt sexbrott. Närsjukvårdschefen Claes-Göran Björck är ytterst ansvarig för vården på Ludvika lasarett. Han säger att undersökningen av det kvinnliga offret är komplicerad och görs bäst av gynekoolog i Falun. Men när det gäller gärningsmannens undersökning håller han med polisen.

- I det här fallet så kan man ju möjligen tycka att det här borde vilken läkare som helst kunna klara av. Och vi tänker ta upp det här till en diskussion både internt och med polisen, säger Claes-Göran Björck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".