Omskärelse anmält till socialstyrelsen

Häromveckan blev fyra små pojkar i Borlänge sjuka, efter att ha blivit omskurna i hemmet. Pojkarna var tvungna att åka akut till Falu lasarett för att få hjälp. Ingreppet har gjorts av en man som saknar tillstånd, för att göra ingrepp på äldre barn. Det hela är nu anmält till Socialstyrelsen.

Det var för några helger sen som fyra små pojkar omskars i hemmet av en och samma person. Manlig omskärelse innebär att man opererar bort hela eller delar av förhuden. Det görs av medicinska, kulturella eller religiösa skäl.

Efter ingreppet fick pojkarna infektioner i sina sår och de tre föräldraparen sökte hjälp på vårdcentralen. Men pojkarna skickades akut  till Falu lasarett å barnkliniken, där dem fick penicillin. 

Nu mår barnen bra, säger chefen vid barnkliniken Kristin Lindblom till Dalanytt. Det är också hon som har anmält händelserna till Socialstyrelsen.

Visserligen har mannen i Borlänge tillstånd av Socialstyrelsen att omskära barnmen han får bara göra det om barnen är yngre än två månader. Sån är lagen.

Men alla pojkarna i Borlänge är äldre - den äldsta är snart ett och ett halvt år. Då är det bara läkare som får göra såna här ingrepp.

Det är inte första gången som mannen i Borlänge anmäls. Han ska ha gjort samma sak på äldre barn i Stockholmsområdet tidigare. Så nu ska Socialstyrelsen undersöka om mannens tillstånd ska dras in och om han ska polisanmälas för att utföra operationer som han inte får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".