Högskolan vill ha en polisutbildning i länet

Dalarna tävlar om en polisutbildning

Det är många regioner i landet som tävlar om att få en ny polisutbildning. Dalarna är en av dem. Om några veckor hålls ett avgörande möte i Stockholm. Då åker en delegation från länet  för att presentera sitt förslag för de statliga utredarna. Högskolan Dalarna vill gärna bli dom som utbildar framtidens poliser.

– Vi ska tala om för dem att vi har utvecklat ett mycket bra och genomtänkt koncept för framtidens poliser, säger Johanna Gustavsson-Ludnberg på Högskolan Dalarna.

Idag utbildas poliser på tre orter och Borlänge vill bli den fjärde.
– Det är svårt att rekrytera poliser till glesbygden, det vet man. Man vet också av erfarenhet att när man har en utbildning förlagd till en viss plats så stannar folk också i större utsträckning.

Högskolan har tagit fram en utbildning på fyra år. Idag är den två och ett  halvt år. 120 elever per år skulle högskolan kunna ta emot. Teori skulle varvas med mycket praktik. Det blir kurser i eko-brott, integration, kön och våld och kriminologi.

Men konkurrensen är hård. 14 lärosäten i landet vill ha polisutbildningen. Den 30 november åker dala- delegationen till justitiedepartementet. Delegationen ska bland andra träffa rektorn för högskolan Dalarna Agneta Stark. För det är hon som leder utredningen. Det är inte bara en fördel säger Johanna Gustavsson- Lundberg.

– Det kräver då att vi härifrån kommer med ett mycket skarpt och slipat förslag därför att ska hon överväga att aktivt föreslå oss då bör man vara så pass bra att det inte finns något utrymme för att tänka i termer av jäv.

I slutet på januari nästa år ska polisutredningen vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".