Länsstyrelsen tar idag ställning till Tre toppar

I dag tar länsstyrelsens styrelse ställning till Idre Fjälls stora framtidsprojekt Tre toppar. Utbyggnadsplanerna har stötts och blötts i flera års tid, inte minst för att dom till en del berör naturskyddad miljö.

Tre toppar handlar om att anläggningarna Idre Fjäll och Fjätervålen binds samman med nya skidområden via fjället Städjan som till en del ska exploateras. Det här är enligt Idre Fjäll en nödvändighet för bygdens framtida utveckling. Det talas om att Tre toppar kommer att skapa cirka 350 årsarbeten.

Men miljövännerna har reagerat starkt mot projektet, bland annat Svenska Naturskyddsföreningen och anledningen är ingrepp som kommer att göras i ett Natura 2000-område, alltså ett område som EU anser ska lämnas orört.

Idre sameby oroar sig också och har krävt nya renbetesområden i kompensation. Dessutom innebär Tre toppar att samebyns slakteri måste flyttas. Tre före detta socialdemokratiska ministrar har varit emot planerna, men åtminstone en är odelat positiv, förra infrastrukturminister Ulrica Messing som nyligen valts in i Idre Fjälls styrelse.

En stark majoritet i Älvdalens kommunfullmäktige har sagt ja till planerna, liksom Region Dalarna. För dom myndigheterna väger sysselsättningseffekterna tungt.

I dag ska alltså länsstyrelsens styrelse avgöra om projektet är förenligt med miljölagstiftningen. Men även om det blir ett ja därifrån, så är ändå inte frågan avgjord. Regeringen, miljödomstolen och EU ska också säga sitt om Tre toppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".