Tre toppar till regeringen för beslut

Länsstyrelsen stoppar inte Idre Fjälls stora satsning Tre toppar som bland annat innebär skidliftar och nedfarter på naturskyddade fjället Städjan. Det blir nu regeringen som får bedöma om de föreslagna ingreppen på Städjan är förenliga med miljölagstiftningen.

Länsstyrelsen stoppade idag inte Idre fjälls planer för utbyggnad på fjället Städjan. Men man ska inte tolka ställningstagandet som ett ja. 

- Det är inte vår uppgift att säga ja, förklarade landshövding Ingrid Dahlberg. Bygdens framtid och överlevnad är den viktigaste anledningen att låta frågan gå vidare till regeringen för beslut.

Hade länsstyrelsen däremot sagt nej till Tre toppar hade ärendet inte kunnat gå till regeringen.

I yttrandet säger länsstyrelsen att samernas intressen måste tillgodoses om planerna ska få fullföljas.

Röstsiffrorna blev 7-2. Två ledamöter, forskaren Erik Westholm och Högskolan Dalarnas rektor Agneta  Stark reserverade sig med ett eget yttrande. I det poängterade de två att ett orört Städjan är av största vikt och att det finns andra alternativ för en turistisk expansion i Idre.

För förslaget röstade kommunalrådet Ann Beskow (s), Per-Erik Granström (s), Bertil Daniels (c), Birgitta Sandström, Mikael Leufkens, Karin Torneklint och Ingrid Dahlberg.

Av de fyra tjänstemän, som deltagit i beredningen av ärendet och ville avslå ansökan var två från miljövårdsenehetn, en från rättsenheten och den fjärde var länsrådet Inger Eriksson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".