Möjlig Palmerevolver hittad i sjö i Dalarna

En revolver som misstänks vara det vapen som användas vid ett postrån i Mockfjärd för nästan 25 år sen har hittats i en sjö i Dalarna, Det är tidningen Expressen som fått ett tips och genomfört dykningar. Och det här är en revolver som är intressant för Palme-utredarna.

I oktober 1983 rånades postkontoret i Mockfjärd av två maskerade män, en av dom var beväpnad med en revolver. En 61-årig man som var inne på banken som kund ingrep, ett skott brann då av och skadade mannen svårt i ett ben.

Den här rånet har aldrig klarats upp, flera har varit misstänkta men bevisen har inte räckt till åtal, och brottet preskriberades 1998.

Polisen har satsat stora resurser på att försöka hitta revolvern som användes vid rånet. Blyisotopsammansättningen i den kula som avlossades på postkontoret i Mockfjärd har nämligen visat sig vara identisk med sammansättningen på dom kulor som dödade statsminister Olof Palme 1986.

Polisen har under åren fått in flera tips om att det aktuella vapnet dumpats i sjöar i Dalarna, bland annat i Flosjön i Floda. Dykningar har genomförts men utan resultat, men så har då alltså Expressen i går efter ett tips hittat en revolver av den här typen i en sjö här i länet . Det kan vara den revolver som användas vid postrånet i Mockfjärd, och vapnet har nu överlämnats till Palmeutredningen för närmare analys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".