Vårdförbundet kritiserar lasarettkaos

På medicnkliniken på Falu Lasarett har situationen de senaste dagarna varit extremt pressad med en akut överbeläggning. På grund av vinterkräksjukan har lasarettet fått lov att stänga en avdelning. Nu rasar vårdförbundet och dess skyddsombud Anna-Karin Fillman. Hon anser att situationen på lasarettet är för sårbar.

På avdelning 23 på Falu lasarett var det kaos i tisdags. Patienter låg överallt där det fanns plats och de nya patienter som kom in hade de ingen tid att ta emot.

På grund av vinterkräksjukan har lasarettet fått lov att stänga en avdelning. Dessutom har man problem med att många äldre patienter inte får plats på kommunernas äldreboenden och därför blir de kvar på lasarettet istället.

I går var situationen på lasarettet inte lika akut, men avdelningen är fortfarande sårbar eftersom man inte har speciellt stor möjlighet att påverka sin situation. På avdelningen vårdas många cancerpatienter, patienter som man inte kan säga nej till.

Nu ska lasarettet ha möten med landstingsledningen för att diskutera problemen men Anna-Karin Fillman tycker att lasarettet borde haft en plan tidigare.

– Det finns inte mycket att spela med, varken med lokaler eller personal, säger Anna-Karin Fillman.