Just nu

  • Ishockey, Leksand-Färjestad, kl. 15.10!

Stora skillnader mellan hur skolor söker EU-pengar

Det är stora skillnader på hur skolor i Dalarna utnyttjar möjligheten att söka pengar från EU för att kunna samarbeta med andra skolor inom EU. Från Borlänge har över 40 ansökningar beviljats, medan det från Säter inte har kommit in någon ansökan alls. Kristina Westhed är internationella programkontorets kontaktperson i Dalarna och hon tror de här skillnaderna beror på informationen.

– Kommunerna kanske satsar lite olika på att jobba med EU-internationella frågor. Jag vet att det ser olika ut i kommunerna men jag tror att det är viktigt med information, säger Kristina Westhed.

Dom här pengarna finns för att elever och lärare ska kunna samarbeta med andra EU-länder. Till exempel kan en lärare åka till något land och få fortbildning. Eller så kan skolor gå tillsammans där elever kan göra sin praktik i ett annat land.

Men det skiljer sig mycket mellan dalakommunerna när det gäller att söka pengar från Internationella programkontoret. Borlänge, Falun och Rättvik har sökt mest pengar men Älvdalen, Vansbro och Säter har sökt minst.

Hur ska då fler skolor i kommunerna bli sugna på att söka EU-pengar?  För just EU, kanske låter lite tråkigt.

– Det är en viktig fråga som EU har att jobba med. EU för många känns väldigt långt borta, främmande, byråkratiskt, det känns lite svårt. Det gäller att komma över den känslan och inse att det inte är långt bort. Vi är medlemmar av EU idag, oavsett vad vi tycker om vårat medlemskap så finns det mycket att hämta där.

En skola som har sökt och fått pengar från internationella programkontoret är Torsångs skola i Borlänge. Skolan har ett projekt tillsammans med Italien och Tjeckien.

– Vi har fått lära oss hur barn i andra länder har det. Tanken är att barna i Torsång ska veta hur det är i olika delar av europa, säger Malin Lundell som är lärare på Torsångs skola.