En kvinna avled i brand i Horndal

Det har brunnit på en flyktingförläggning i Horndal. En kvinna har avlidit av sina skador. Två män är allvarligt skadade och de är på Falu lasarett. De har ryggskador och benbrott men de har inte några livshotande skador. En av männen fick sina skelettskador när han hoppade från en balkong på andra våningen.

Branden startade i källaren på flerfamiljshuset vid niotiden på måndagskvällen. Larmet kom vid halvtiotiden och räddningstjänsten från Avesta och Horndal bekämpade elden. Röken spred sig i hyreshusets båda huskroppar och några av de boende var tvungna att hoppa från balkongerna.

SOS skickade sex ambulanser till platsen som körde patienter till lasaretten i Falun och Avesta. Tretton personer fick föras till Avesta lasarett med lättare rökskador. Men de flesta har fått lämna sjukhuset. Rökdykare hittade en medvetslös kvinna i 25-årsåldern i källaren och hon avled senare av sina skador.

Efter ett par timmar hade de elden under kontroll och en kvart före midnatt ansågs elden vara helt släckt.

Runt 40 personer har fått lämna sina lägenheter på flyktingförläggningen. De har inkvarterats i en idrottshall, där de har tagits omhand av bland annat en krisgrupp och tolkar. Under natten ska de ha fått flytta till vandrarhemmet i Horndal.

Brandorsaken är än så länge okänd. Byggnaden är avspärrad och senare under tisdagen inleder polisen den tekniska undersökningen. Innan den är gjord så misstänker inte polisen något brott.