Just nu

  • Ishockey, Leksand-Färjestad, kl. 15.10!

Brist på influensavaccin i Dalarna

Det råder brist på vaccin mot influensa i Dalarna. Planerade vaccinationer måste ställas in i väntan på ytterligare levereras av nytt vaccin. Smittskyddsläkaren Anders Lindblom säger att det har varit ont om vaccin ett tag nu.

Vårdcentralerna har blivit lovade att få mera vaccin antingen den här veckan eller nästa vecka. Kommer influensan då den brukar komma, först till årsskiftet här i Dalarna, då spelar det inte någon roll att man blir vaccinerad först i nästa vecka. Man hinner ändå få ett skydd tills influensan bryter ut.

Förra året var det också problem med vaccinationsdoserna. Men då var det fågelinfluensan, och rädslan för den, som spökade. Folk skulle absolut vaccinera sig mot influensa men man satte likhetstecken mellan fågelinfluensan och vanlig influensa, och det är felaktigt. Så det året gick det åt en hel del doser i onödan.

Men i år skyller tillverkaren på att det har varit krångligare att framställa en av de beståndsdelar som ingår i vaccinet och därför så har hela tillverkningen fördröjts. Men enligt Anders Lindblom innebär det här alltså ingen medicinsk fara. Däremot krånglar det naturligtvis till det rejält för vårdcentralerna som ska administrera det hela.