Just nu

Tre män inför rätta för miljonbedrägeri

Rättegången mot de tre Borlängebor som misstänks ha lurat Swedbank i Borlänge på över 6,3 miljoner kronor inleds under fredagseftermiddagen vid Falu tingsrätt. Bedrägerierna har skett med falska checkar. Bedrägerihärvan omfattar två fullbordade grova bedrägerier och ett försök till grovt bedrägerier.

De tre åtalade männen är i åldrarna 22, 35 och 50 år. Den yngste misstänks ha varit något av huvudman i den här bedrägerihärvan, som omfattar två fullbordade grova bedrägerier och ett försök till grovt bedrägerier.

Enligt åklagaren har männen med hjälp av falska checkar som presenterats för inlösen kommit över 6,3 miljoner kronor. Om försöket till bedrägeri också lyckats hade det blivit 1,2 miljoner ytterligare.

Det försöket gjordes 25 september. Den gången skickade banken checken för kontroll till utlandsavdelningen. Beskedet som efterhand kom därifrån visade att den var falsk. Men någon sån kontroll gjordes aldrig när banken lurades några dagar senare vid två tillfällen.

22-åringen har hävdat att de miljoner som bedrägerierna handlar om kommer från en försäljning av maskiner till en företagare i Frankrike och att checkarna han fått som betalning måste ha förfalskats utan hans vetskap.

I eftermiddag inleds rättegången mot de tre männen och fortsättning följer sedan under två dagar i nästa vecka.