Bäck-affären kan påverka Vansbrovalet

Kommunvalet i Vansbro överskuggas till viss del av Laila Bäck-affären. Den socialdemokratiska riksdagskvinnan som lämnade sina uppdrag förra hösten efter att hon avslöjats med förskingring ur den lokala LO-kassan.
Laila Bäck är åtalad men rättegången sker senare i höst. Och det tisslas och tasslas om den här affären, som spiller över på den lokala partiledningen. Kritiken mot kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) är hård från vissa. Det påstås att han försökt undvika polisanmälning och istället försökt skyla över affären. Och andra sidan fick Gunnar Magnusson förnyat förtroende av socialdemokratiska partiet när han åter igen nominerades som förstanamn på kommunlistan. Annars är det kommunens ekonomi som är den allvarligast frågan. Underskottet i finanserna har ökat för varje år under mandatperioden, från -3,5 miljoner 1998 till - 11 miljoner förra året och vad det tar vägen i år är vårt att säga. Arbetslösheten i Vansbro ligger på länsgenomsnittet och det är inte illa av en kommun som utpekas som mycket sårbar på grund av ensidigt näringsliv och låg utbildningsnivå. Glesbygsforskaren Ronny Svensson påstår att Vansbro är den kommun i länet där striderna mellan de olika kommundelarna och byarna är som hårdast..


Hör Annika Olsson socialdemokrat i Vansbro och Margareta Johansson, tidigare kassör i LO-sektionen i Vansbro, i en intervju av Maria Leksell angående stormen kring Laila Bäck för ett år sedan. Lyssna
(Filen som laddas ner är 6 MB)