Somalier i Borlänge jobbar inte tillsammans

Det finns för många somaliska föreningar i Borlänge som inte jobbar tillsammans. Det visar en enkätundersökning som några borlängebor gjort bland somalier i kommunen.

– Det är bra om man är en förening, säger Abdirisaq Barkhalde som är en av initiativtagarna till enkäten. Det kan alltså bli svårare att få hjälp och pengar från kommunen när det finns för många likadana föreningar.

Det är 98 personer med somaliskt ursprung i Borlänge som har svarat på frågor som handlar om allt från möjligheterna att få jobb till hur man ser på den svenska vården. Svaren visar att dom allra flesta är positiva. Men när det handlar om det höga antalet somaliska föreningar, som idag är över tjugo, så blir svaret långt ifrån lika bra. Nästan alla tycker att det finns för många somaliska föreningar. Svaren kommer nu att lämnas över till Borlänge kommun för att dom ska få en bild av hur somalier upplever hur det är att bo i Borlänge.

För dom tre initiativtagarna till enkäten återstår att jobba för det i framtiden bara ska finnas en stor förening, säger Abdirisaq Barkhaldes.
– Vi hoppas att vi ska lösa det problemet.