Polis dömd för förtal av advokat

Den moderate politikern och polismannen Kjell Christiansson från Smedjebacken har av Falu tingsrätt dömts till 100 dagsböter, för grovt förtal och förtal. De som förtalats är Faluadvokaten Per Borgblad och hans son.

Det var vid kommunstyrelsens sammanträde i Smedjebacken i december i fjol, som uttalandena gjordes. Kjell Christansson hävdade då att Borgblad, som anlitats av kommunen i en tvist, hade kopplingar till kriminella MC-gäng, och att hans son var medlem i X-team Uttalandet undersöktes av kommunledningen, som fann anklagelserna grundlösa.
När Per Borgblad fick vetskap om anklagelserna polisanmälde han Christansson för grovt förtal. Anmälan ledde senare till att Christiansson åtalades. Borgblads son väckte enskilt åtal.
Christiansson har själv hävdat att han bara sagt att han sett Borgblad med en person från X-team och att det fanns en advokat i Falun, som hade en son som var medlem i den klubben.
 Falu tingsrätt anser i sin dom att Christansson gjort sig skydlig till det han anklagats för och stöder sig på att i princip hela kommunstyrelsen vittnat mot honom.
Rätten menar att Per Borgblad utsatts för grovt förtal. Han har sammankopplats med allvarlig brottslighet. Det är speciellt allvarligt att Christiansson här har hänvisat till sina erfarenheter som polis, menar rätten.
När det gäller sonen, handlar det enligt tingsrätten, om förtal av normalgraden. Han har inte nämnts med namn utan bara utpekats indirekt.
Kjell Christiansson döms nu till 100 dagsböter och ska betala ett skadestånd på 25 000 kronor till Per Borgblad och 5 000 till sonen.