Landstingsdirektören struntade i undersökning

En ny nationell kartläggning från Rikskvinnocentrum i Uppsala påvisar att Landstinget Dalarna är en av de sämre i landet på att ta hand om våldsutsatta kvinnor. Men svarsfrekvensen i undersökningen har varit väldigt låg, det berättar Kristina Stensson forskare på Rikskvinnocentrum som har gjort kartläggningen.

Förra året fick Dalarnas landstingsdirektör Ulf Hållmarker en enkät där han skulle svara på tio frågor om landstingets arbete för våldsutsatta frågor. Men på alla tio frågor svarade han: vet ej.

- Jag tolkar det som han är oinformerad eller ointresserad, säger Kristina Stensson, Rikskvinnocentrum.

I en kommentar till Dalanytt säger Hållmarker att han inte hade tid att svara - och han inte prioriterade enkäten.

Det finns två andra delar i den här enkäten. De gick till sjukhusen och vårdcentralerna. Där var det också tunt med svar från Dalarna berättar Kristina Stensson:

- Därför blir en topplista över landstingen missvisande. Det är viktiga är ju hur kvinnorna blir bemötta i sjukvården. 

Men det är alltså svårt att bedöma hur Dalarnas sjukvård tar hand om kvinnor som råkat ut för våld. Åtminstone om man utgår från enkäten som Rikskvinnocentrum gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".