Rånen ökar i Dalarna

Det sker allt fler rån i Dalarna. I år har det skett 58 rån i Dalarna och det är en ökning med 65 procent jämfört med förra året. Under helgen har det skett hela sju rån i Dalarna. Sex skedde i Borlänge.

– Jag tycker att det är hemskt att det ska hända, jag tror att det är ungdomar på glid. Dom har ingen som tar hand om dom från början, säger en borlängebo som Dalanytt träffar.

Totalt sju rån inträffade den gångna helgen i Dalarna. Ett i Ludvika och sex i Borlänge.

– Hur många rånare det är och om det är samma rånare det vet vi inte än. Det är det för tidigt att uttala sig om, säger Bo Persson på polisen i Dalarna. En anledning till rånen kan vara ett ”plötsligt penningbehov” menar Bo Persson.

Är det fler rån i december månad?
– Det är svårt att säga generellt, jag tror inte det jag ser inget stöd för det. Vissa rån kan man knyta till parkeringsplatser och köpcentrum och liknande. Då kan man väll tro att rånarna har flera objekt när det närmar sig jul. Men för övrigt ser jag inget samband, säger Bo Persson.

Om man ser till alla kategorier av rån så har dom ökat det senaste året. 2005 anmäldes det 35 rån. Och till och med idag har det kommit in 58 anmälningar som gäller rån. Det är en ökning med 65 procent.

Trots att nästan alla rån ägde rum i Borlänge den senaste helgen så är inte ökning särskilt stor där. 2005 var det 19 rån, och hittills i år har det anmälts 21 rån.

Polisen genomför just nu förhör med målsägande, brottsplatsundersökningar, förhör med vittnen samt inre spaningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".