Antisnarkmaskiner lämnas aldrig tillbaks

Antisnarkmaskiner till ett värde av över en miljon kronor lämnas aldrig tillbaka till landstinget, trots att de inte används. Lennart Myrsell på sömnlaboratoriet i Avesta tror att det handlar om närmare 200 apparater. Han säger att alla inte känner ansvar för maskinerna i och med att det är kostnadsfritt och att de funderar på att införa en avgift.

Antisnarkmaskinen, eller cpapen som den heter, används för att behandla snarkning och andningstopp.

– Med hjälp av trycket som den genererar så hålls andningsvägarna öppna, säger Lennart Myrsell på sömnlaboratoriet i Avesta.

Så länge maskinen används så är den effektivt hjälpmedel men så länge folk inte lämnar tillbaka maskiner som inte används får landstinget fortsätta köpa in nya.

Ungefär 200 antisnarkmaskiner uppskattar Lennart Myrsell att det finns ute i länet som inte används. 200 apparater till ett värde av cirka 6000 kr styck blir en sammanlagd summa på 1,2 miljoner kronor. Lennart Myrsell säger att det inte är aktuellt att ringa runt till de som i dag har en cpap hemma.

Lennart Myrsell säger att det kanske är dags för en förändring för att komma till rätta med att folk missbrukar landstingets service att gratis få låna hem handikapphjälpmedel.

– En viss avgift skulle kunna ge effekt, säger Lennart Myrsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".