Skötsamma killar utsatta i tuff skolmiljö

Skötsamma killar riskerar att trakasseras i skolan för att de inte lever upp till de traditionella könsmönstren. De stökiga pojkarna i skolan attackerar inte bara tjejer med glåpord och annat utan även de killar som sköter sig. Doktoranden David Lifmark säger att killar som inte är framåt och tar för sig riskerar att råka illa ut.

Daniel Jernström, Tobias Brolin och Marcus Gustafsson går andra året på Hagagymnasiet i Borlänge. De tillhör det stora flertalet av killar som sköter sig och inte gapar och skriker. Precis som tjejerna så råkar de ut för stökiga, störiga killarna som bara går på.

De beskriver hur de blir kallade för till exempel kärring om de väljer att koncentrera sig på skolarbetet istället för att prata. De kan också känna sig pressade att göra och säga saker som de egentligen inte vill av de andra killarna.

Skolan ska verka för att bryta de traditionella könsmönstren heter det. Men det här är inte så lätt säger doktoranden David Lifmark, som arbetar aktivt med jämställdhet.

– Det är en hel grupp av pojkar som är offer för det samhälle vi har, säger David Lifmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".