1 av 2
-- Vi kan inte göra några inventeringar när det inte är någon snö, säger jaktvårdskonsulent Monica Eriksson på Jägareförbundet.
2 av 2
Snön lyser med sin frånvaro i dalaskogarna. Foto: SR

Djurinventeringar hotas av snöbristen

Den milda vintern får konsekvenser för jägarna och för länsstyrelsen. Nu kan årets inventeringar av älg, lo och varg hotas. Jaktvårdskonsulent Monica Eriksson säger att de får gå på förra årets siffror när de bestämmer jaktkvoter, om det inte kommer någon snö.

Med hjälp av inventeringarna bestäms hur mycket älg som ska skjutas. Det görs också inventeringar av lo och varg. Men när inte någon snö finns, kan inte heller några inventeringar göras. Snön behövs för att man ska kunna se och räkna älgarna. Det går inte heller att spåra lo eller varg när det inte är någon snö.

– Det är en viktig bit. Vi kommer efter i våra inventeringar nu, så det vore bra om det kom snö snart, säger Monica Eriksson på Jägareförbundet i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".