Ångrade överklagan av fängelsedom

En 18-årig yngling från Borlänge, som överklagat en dom på tre års fängelse för mordförsök, tog plötsligt tillbaka sin överklagan veckan innan en ny dom skulle meddelas. Domen på tre års fängelse står nu därför fast.

18-åringen dömdes för två månader sedan till tre års fängelse av Falu tingsrätt för flera brott, bl a försök till mord, försök till rån, stöld, misshandel och narkotikabrott.
Brotten begicks en natt i augusti i Borlänge centrum. 18-åringen försökte då råna två män genom att hota dem med kniv. När de försökte fly, följde han efter och knivhögg den ene av dem sju gånger i ryggen och bröstkorgen.
Falu tingsrätt ansåg att straffvärdet för de brott han gjort egentligen skulle ge sex års fängelse, men rätten nöjde sig med att utdöma tre år med hänsyn till gärningsmannens låga ålder.
18-åringen överklagade domen till Svea hovrätt för att få åtalet om mordförsök ogillat och straffet ändrat, i första hand till skyddstillsyn med kontraktsvård.
Förra fredagen hade hovrätten förhandlingar i målet, och i dag skulle domen komma. Men hovrätten har alltså avskrivit målet, sedan 18-åringen i förrgår tagit tillbaka sin överklagan. Det betyder att det är tingsrättens dom på tre års fängelse som gäller. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".