Stugägare erbjuds uppgörelse

Stugägarna vid sjön Molnbyggen har erbjudits totalt 720 000 kronor av Leksands kommun i ett förslag till en uppgörelse. Det handlar om den tvist som pågått i flera år om den förorenade sjön och som fick sitt senaste rättsliga efterspel i en dom i Miljödomstolen förra veckan

Det belopp som erbjuds stugägarna baserar sig på utslaget i Miljödomstolen, där en fastighetsägare med sjötomt fick 20.000 i ersättning. Totalt finns det 36 stugägare med sjötomt vid sjön Molnbyggen. Det är också dom som Leksands kommun nu vill ersätta med 20.000 kronor var. 
De 60 stugägarna driver det här ärendet gemensamt genom sin stugägarförening. De kommer därför enligt ett internt avtal att fördela pengarna mellan samtliga stugägare så att de som bor närmast sjön får störst ersättning. Likaså delar man solidariskt på alla advokat- och rättegångskostnader.
Stugägarna tror nu inte att de hinner nå en uppgörelse med kommunen före den 27 december, då en eventuell överklagan av ärendet skall vara inne hos Miljööverdomstolen. De kommer därför att lämna in en överklagan, som kan bli aktuell om man nu inte lyckas nå en överenskommelse med Leksands Kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".